Alegerea președinților de Consilii Județene

Apropierea alegerilor locale întărâtă cele două tabere politice românești, pe social-democrați și pe liberali. După ce s-a dezbătut despre alegerea primarilor într-un tur sau în două tururi de scrutin, acum a apărut și alegerea președintelui Consiliului Județean prin vot universal sau prin votul consilierilor județeni.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, vorbind despre alegerea președinților Consiliilor Județene din rândul consilierilor, a declarat suficient de tranșant: ”E foarte corect așa. Președintele Consiliului Județean nu reprezintă o comunitate, e un administrator. Este foarte corect așa. Legislația a prevăzut, până în vara anului trecut că așa se aleg președinții Consiliilor Județene. La momentul respectiv, printr-o Ordonanță total neinspirată, Guvernul pesedist a schimbat regula, și acum, ce face Guvernul este doar să se întoarcă la legslația existentă înainte. Personal mi se pare că așa este cel mai corect. Președintele de Consiliu Județean care nu este o persoană care reprezintă o comunitate, este un administrator în treburi ale județului, să fie ales dintre consilierii județeni”.

Președintele Iohannis a mai spus că actualul Guvern acționează corect, unul dintre argumentele Guvernului fiind că reglementarea în vigoare, privind alegerea în mod direct, reprezintă ”manifestarea partizană a intereselor particulare ale președinților de Consilii Județene aflați în funcție”.

La rândul său, Dănuț Cristescu, președintele actual al Consiliului Județean Teleorman, contrazicându-l pe președintele Iohannis, a declarat: ”În primul rând se încalcă directivele Comisiei de la Veneția, care spune clar, că înainte cu un an de la orice alegeri ar fi, nu se schimbă regulile”.

De asemenea, Dănuț Cristescu, președintele social-democrat al Consiliului Județean Teleorman, susține că prin alegerea președintelui de Consiliu nu prin vot universal, de către toți locuitorii județului, ci de către consilierii județeni, s-ar ajunge la alegerea președintelui prin aranjamentele, negocierile dintre consilierii județeni, în fapt prin aranjamentele dintre diferite partide politice, a unor găști politice, clanuri politice sau cum li se mai zice.

Întrebat dacă și-ar mai dori un mandat de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu a spus că ar fi dorit continuarea proiectelor pe care le-a început pentru județ. Dar auzind că pentru funcția respectivă candidează și Adrian Ionuț Gâdea, președintele Organizației județene PSD Teleorman, Dănuț Cristescu a declarat că se va retrage din cursă. Nu poate candida ca independent, neavând nici o șansă, și atunci preferă să facă un pas înapoi.

Ioan DUMITRESCU