ALDE supraviețuiește

După pierderea rușinoasă a alegerilor europarlamentare de anul trecut, la care Alianța Liberalilor și Democraților nu a reușit să ocupe nici măcar un fotoliu de eurodeputat, acum ALDE se pregătește de alegerile locale și parlamentare. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ”inimă zburdalnică” poreclit de fostul președinte al României Traian Băsescu, apreciază că astăzi se sacrifică alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru forțarea alegerilor anticipate, dorința actualului președinte Klaus Werner Iohannis.

ALDE critică decizia Guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, motivând că astfel se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate.

La rândul său, deputatul de Teleorman, Calotă Ică Florică, președintele Organizației Județene a Alianței Liberalilor și Democraților, declară că nu este de acord cu cumularea alegerilor locale cu cele anticipat parlamentare, motivându-și punctul de vedere prin faptul că alegătorii vor fi puși într-o grea postură, de a primi prea multe buletine de vot, pentru primar, pentru Consiliul local și Consiliul Județean, dar și pentru Senat și Camera deputaților. Deputatul ALDE Calotă Ică Florică susține că astfel alegătorul va fi pus în postura de a primi cinci buletine de vot și va trebui să decidă în scurt timp pentru cine optează, existând riscul ca astfel votul să fie viciat.

Deputatul Calotă își mai dorește un mandat de parlamentar, drept pentru care anunță că va mai candida o dată pentru Parlamentul României. În ce privește candidatura unui liberal-democrat pentru Primăria Alexandriei, reședință de județ, Calotă Ică Florică declară că acesta va fi Florin Dănilă, fost inginer la Rulmentul. Ce va reuși ALDE să facă la alegerile locale și la cele parlamentare, anticipate sau la termen, rămâne de văzut. Dacă va mai prinde un mandat de parlamentar deputatul Calotă Ică Florică, rămâne iar de văzut. Dacă ALDE va repeta performanța negativă a alegerilor europarlamentare de anul trecut, este posibil ca formațiunea politică respectivă să intre în disoluție, să dispară definitiv de pe eșicherul politic românesc. Până atunci ALDE supraviețuiește.

Ioan DUMITRESCU