Al doilea caz de pestă porcină africană, în Teleorman

La o zi după ce în județul Teleorman a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană (PPA), în localitatea Slobozia Mândra, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) s-a reunit, ieri, 18 octombrie 2018, ca urmare a confirmării celui de-al doilea caz de PPA, de această dată în satul Cucuieți, comuna Scrioaștea.

În cadrul ședinței extraordinare a CLCB din data de 17 octombrie, Iulian Ianculescu, director executiv al DSVSA Teleorman a precizat că erau în lucru, la București, alte două probe susceptibile de pestă porcină africană, preluate din localitățile Cucuieți și Drăgănești Vlașca, după ce fusese confirmată ca pozitivă proba preluată de la resturile de porc din localitatea Slobozia Mândra. Rezultatele celor două probe din localitățile Cucuieți și Drăgănești au fost aflate miercuri seară, una dintre probe fiind pozitivă pentru virusul PPA.

Virusul a fost confirmat la cadavrul unuia dintre cei patru porci aflați în gospodăria unui cetățean din localitatea Cucuieți.

După ce miercuri dimineață a găsit cadavrul unui purceluș de 40 de kg pe care-l creștea în gospodărie, proprietarul a anunțat medicul din localitate. Acesta din urmă ”a ambalat cadavrul conform instrucțiunilor și l-a dus la DSVA Teleorman. Am recoltat probele care erau deja dubioase, iar aseară (n.r. miercuri, 17 octombrie), târziu, rezultatele au confirmat prezența virusului PPA la purcelul de 40 de kg”, a spus Iulian Ianculescu.

Potrivit acestuia, au fost luate primele măsuri care se impun în această situație, respectiv dezinfectarea gospodăriei, a fost blocată localitatea, fiind instituite filtre cu dezinfectoare la intrarea și ieșirea din sat. Nu în ultimul rând, polițiști supraveghează să nu se mai plece cu porci din localitate și să nu se sacrifice animale, pentru că este cel mai mare risc de a se răspândi virusul.

”Nu se trece la ucidere preventivă”

Directorul DSVSA Teleorman a precizat că nu se trece la uciderea preventivă a porcilor din localitate.

Pentru a preveni răspândirea virsului, se va interveni pe parcursul a 7 zile, cu filtre cu dezinfectoare și blocarea localității.

”Vom interveni cât mai rapid. Eficiența stopării răspândirii virsului este tocmai intervenția rapidă. Deja echipele sunt în teren. Localitatea este blocată de aseară (miercuri, 17 octombrie), din momentul în care am primit rezultatul, prin filtre efectuate de Poliție, să nu se mai plece cu porcii și să nu se taie porci, pentru că este cel mai mare risc de a se răspândi virusul. Dacă dezinfectăm curtea proprietarului, blocăm localitatea și 7 zile de acum încolo vor fi filtre de dezinfectare la intrarea și ieșirea din localitatea Cucuieți, avem toate șansele să izolăm gospodăria respectivă. Au fost puse dezinfectoare și la ieșirea din exploatație respectivă, încă de duminică. Acum, eficiența măsurilor pe care le-am luat le vedem în zilele următoare”, a spus Iulian Ianculescu.

Directorul DSVSA a menționat că în zona de protecție intră trei localități, și anume: Cucuieți, Gresia, Brebina.

”Am stabilit deja zona de protecție și de supraveghere, dar important este ca virsul să nu iasă din localitatea respectivă. În funcție de evoluția bolii, vom stabili dacă vom trece la uciderea preventivă a porcilor din localitate. Deocamdată nu. Eu sper să localizăm, așa cum au localizat și alți colegi din județele vecine. Cel puțin la Dâmbovița s-a intervenit rapid, au localizat focarul și virsul nu s-a mai răspândit”, a spus Iulian Ianculescu.

M. MEILĂ