Agricultorii români vor subvenții „ca afară”

Luni, la Bruxelles, s-au desfășurat lucrările Consiliului Agrifish, unde s-au întâlnit miniștrii agriculturii din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Cel mai fierbinte subiect a fost Convergența plăților directe, care se referă la procesul de egalizare a subvențiilor pe suprafață între țările din vest și din est.

Este un subiect care se discută de ani de zile dar n-a fost pus încă în aplicare. Această întârziere face ca în acest moment să existe mari diferențe între subvențiile primite de țări cum sunt Franța și Germania și țările din estul Europei. România, de exemplu, primește o subvenție mai mică chiar decât media europeană, care este de 247 euro/hectar.

În condițiile în care toți agricultorii din UE împart aceeași piață, această discriminare îi dezavanteajează în mod evident pe fermierii din Bulgaria, Estonia, România și alte țări est-europene. Acest lucru a fost subliniat de europarlamentarul estonian Jack Madison, membru al Grupului Identitate și Democrație din Parlamentul European.

“Vorbim despre solidaritate, piață agricolă, Politică Agricolă Comună însă chiar și acum, dacă ne uităm la situația noastră, noi suntem stat membru de 16 ani, iar în Estonia fermierii primesc doar o treime din sprijinul financiar pe care fermierii din Franța sau Germania îl primesc. Or, piața este exact la fel șți avem aceste discrepanțe și neajunsuri în materie de solidaritate”, a spus parlamentarul european în cadrul dezbaterilor noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

Ministrul Oros, participant și el la dezbateri, a ridicat problema agricultorilor români, care „beneficiază” de plăți directe care sunt sub 90% din plata medie europeană.

Dacă noile regulamente vor fi votate, noua Politică Agricolă Comună va fi aplicată de la 1 ianuarie 2013.

Șt. B.