Agricultorii păgubiţi de calamităţile naturale ar putea fi scutiţi de la plata impozitului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a făcut demersurile necesare la Ministerul Finanţelor Publice pentru a se aproba scutirea de la plata impozitului pe norma de venit în cazul agricultorilor ale căror culturi au fost afectate anul trecut de calamităţile naturale, respectiv de ploi, grindină sau inundaţii.
Conform situaţiei aflate la Ministerul Agriculturii, pierderile înregistrate anul trecut de producătorii agricoli din cauza ploilor abundente, inundaţiilor sau grindinii au fost estimate la circa 243 de milioane de lei, pentru o suprafaţă de 75.941 hectare, iar impozitul aferent suprafeţelor calamitate se ridică la peste 5,22 milioane de lei.
Deşi au suferit pierderi economice importante, producătorii agricoli au fost nevoiţi să plătească impozitul calculat pe baza normelor de venit sau în condiţiile impunerii reale, a precizat ministrul Constantin. Într-o astfel de situaţie se află şi fermieri şi agricultori individuali din Teleorman, cel mai cunoscut caz fiind cel al agricultorilor din comuna Izvoarele. Ploile însoţite de grindină au afectat aici în jur de 3.000 de hectare de culturi agricole, pe o bună parte din suprafeţele cultivate cu pepeni, legume, cereale şi plante tehnice şi viţă de vie producţiile fiind compromise în totalitate.
După producerea calamităţilor, autorităţile locale şi judeţene au constituit comisii de evaluare a pagubelor, rezultatele fiind centralizate şi trimise factorilor de decizie de la nivel judeţean şi central pentru a lua măsurile cuvenite şi ai sprijini astfel pe agricultori să treacă cu bine peste nenorocirea ce s-a abătut asupra lor. Din păcate, cei care ar fi putut măcar să-i despăgubească pe agricultori pentru pierderile financiare pricinuite de calamităţile naturale nu au luat în acest sens nici un fel de măsuri. Nu s-a ţinut seama nici cel puţin de solicitările agricultorilor păgubiţi de a fi scutiţi de la plata impozitului stabilit de către finanţişti pe baza normelor de venit obţinut în agricultură. În baza înştiinţărilor primite de la Fisc foarte mulţi dintre agricultorii păgubiţi de calamităţile naturale au achitat impozitele, alţii au rămas însă datori la stat, datorită lipsei banilor.
La insistenţele agricultorilor păgubiţi şi ale organizaţiilor profesionale din care aceştia fac parte, ministrul Agricultorii a înţeles, în cele din urmă, să facă demersurile necesare pentru ca fermierii aflaţi într-o asemenea situaţie să fie sprijiniţi. Să sperăm că propunerea ministrului Constantin va înţeleasă şi de către conducerea Ministerului Finanţelor Publice, soluţia de a fi scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit fiind aşteptată de foarte multă vreme de către fermieri.

George ZAVERA