Afaceri de “succes” în Teleorman! * Și-au făcut ferme de capre și-acum nu știu cum să scape de belea!

Naivitatea unora dintre teleormăneni se plătește scump ! După ce au rămas fără locuri de muncă la oraș, unii dintre tinerii care s-au reîntors la sat au visat în nopțile cu lună plină că afacerea vieții lor ar putea fi înființarea unei ferme de capre. Mergând pe ideea că laptele și brânza de capră sunt două din cele mai sănătoase și hrănitoare alimente de origine animală, și că acestea ar putea avea succes în rândul consumatorilor, mulți dintre tinerii teleormăneni și-au investit bănuții în ferme de capre. Și-au achiziționat capre din rasele carpatină, anglonubiană sau saanen, și-au construit saivane pentru animale și și-au înființat lucerniere, iar cei cărora buzunarul le-a permis și-au amenajat linii de hrănire și instalații de muls automat al animalelor. Numai că, așa cum spune o străveche vorbă românească, socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg !

Pentru mulți dintre cei ce au investit în ferme de capre, afacerea se dovedește a fi un fiasco total ! Brânza de capră nu are căutare, nici la prețul modic de 12 lei kilogramul, laptele crud nici atât, iar primăvara iezii fătați aduc un adevărat dezastru pentru fermieri. În fiecare primăvară, micii fermieri care au ales să se ocupe de afacerea cu brânză și carne de capră rămân cu zeci și chiar cu sute de iezi nevânduți, carnea de ied, care e de cea mai bună calitate și deosebit de gustoasă, neavând căutare ! “Gospodinele” preferă să cumpere câteva kilograme de tacâmuri de pui congelate, deja putrede, de la magazinul din colțul străzii sau de la supermarket decât să dea câțiva poli pentru un ied “de la mama lui”, cum se spune. S-a ajuns în situația în care nici “vaca săracului”, cum i se spunea caprei înainte de anul 1989, animale cu ajutorul cărora au fost crescute zeci și sute de generații de copii, să nu mai aibă succes în rândul teleormănenilor. Într-un județ în care domnește sărăcia, iar lenea și fudulia fac casă bună cu prostia. Uite așa, ferma de capre nu numai că nu s-a dovedit a fi afacerea de succes recomandată de specialiștii în accesarea fondurilor europene, dar i-a și adus la sapă de lemn pe micii investitori. Altfel spus, mulți dintre sătenii care și-au făcut ferme de capre acum nu știu cum să scape de belea !

În Teleorman, e plin internetul de oferte de cârduri de capre, ca de-altfel și de turme de oi și cirede de vaci, dar pentru miile de animale scoase la vânzare nu se găsesc cumpărători. Pun vânzătorii niște prețuri umilitor de mici, doar-doar se va găsi cineva care să-i scape de respectivele animale. Numai că teleormănenii preferă puiul congelat de la magazinul din colțul străzii !

Din comuna Viișoara, un fermier oferă, de urgență, o turmă de 55 de capre și cinci țapi, animale vaccinate și deparazitate, cu diferite categorii de vârstă la incredibilul preț de la 10.000 lei, adică 100 milioane lei vechi. Iar omul chiar mai lasă din preț, numai de s-ar găsi cumpărător. La Roșiorii de Vede, un tânăr întreprinzător, a cărui afecere cu capre l-a adus aproape de faliment, vinde 80 de ”capre bune de lapte, tinere, talie mare, sănătoase, vaccinate la zi, înregistrate sanitar veterinar la prețul de 150 lei capra, negociabil”. Din comuna Salcia, un alt fermier vinde 40 de capre la prețul de 150 lei bucata, negociabil. La Rădoiești, se vând, urgent, 22 de capre la prețul negociabil de 180 lei capra. Un alt mic întreprinzător din orașul Videle renunță la afacerea cu capre, drept pentru care a scos la vânzare 55 de capre din rasa autohtonă, pe ales, la prețul de 155 de lei capra, negociabil. Și la Bujoru a fost scoasă la vânzare o turmă cu 60 de capre, pentru fiecare animal crescătorul de animale cerând suma de 200 de lei , negociabil. Sunt doar câteva din sutele de cazuri în care, ajunși la sapă de lemn, sătenii au ajuns să accepte să-și dea animalele pe bani foarte puțini, numai să scape, cum se spune de belea !

George ZAVERA