Adrian Năstase către Viorica Dăncilă

Fostul premier social-democrat Adrian Năstase se adresează actualului prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, dându-i câteva sfaturi. Constatând scorul dezastros pe care l-a obținut Partidul Social Democrat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, fostul premier Adrian Năstase a declarat: ”Împreună cu foști și actuali lideri ai PSD-ului am decis să constituim Grupul de sprijin pentru actualul PSD, ținând seama de situația dificilă a partidului după alegerile europarlamentare”.

După ce președintele României Klaus Werner Iohannis a promis un referendum național pentru modificarea Constituției în ziua alegerilor prezidențiale, fostul premier social-democrat Adrian Năstase o sfătuiește pe Viorica Dăncilă să interzică prin ordonanță de urgență organizarea unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale. Adrian Năstase a declarat: ”Constituția noastră face diferență clară între un referendum consultativ și referendum pentru revizuirea Constituției. Președintele României nu are drept de inițiativă în ceea ce privește revizuirea Constituției.” De altfel social-democrații, care nu au încă un prezidențiabil, și pentru care vor face un Congres extraordinar pe data de 3 august 2019, se tem de un referendum național în data alegerilor prezidențiale, referendum care ar aduce românii la urne în număr impresionant, cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare, pe care le-au pierdut. De fapt social-democrații se tem de votul românilor.

Dacă îl va asculta Viorica Dăncilă pe fostul premier Adrian Năstase și va da o ordonanță de urgență pentru interzicerea unui referendum național pentru modificarea Constituției rămâne de văzut. Cert este că frica pierderii și a alegerilor prezidențiale îi face pe social-democrați să ia măsuri necugetate.

De altfel fostul lider social-democrat Adrian Năstase, care acum vrea să se implice din nou în politicile PSD-ului, este obligat din când în când să mai și recunoască. ”Trebuie să tragem și unele concluzii din ce s-a întâmplat la recentele alegeri europarlamentare. A fost jenantă situația în care s-au găsit numeroși români din străinătate care nu au putut vota. Necesitatea unei reglementări rapide privind votul prin corespondență este evidentă”.

Ce va înțelege din toate acestea actualul premier Viorica Dăncilă, și dacă îl va asculta pe Adrian Năstase pentru interzicerea unui referendum prin ordonanță de urgență în ziua alegerilor prezidențiale, rămâne de văzut.

Ioan Dumitrescu