Adevărata Mare Unire

Marea Unire din 1 decembrie 1918, proces istoric, care a dus la formarea statului național, a fost precedat de Mica Unire din 1859, a Țării Românești cu Moldova, și de independența dobândită după războiul din 1877-1878. Unirea Regatului României cu Basarabia, Bucovina, Transilvania a dus la formarea României Mari. Unirea a condus la intrarea României în primul Război Mondial de partea Antantei, și datorită căderii Imperiului Austro-Ungar. Marea Unire este legată de regele Ferdinand, de Ionel Brătianu, de eforturile diplomaților vremii respective, și a atras după sine schimbări decisive.

Anul acesta, 2018, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia au loc parade militare și ceremonii militare, la care participă 1800 de militari și specialiști, cu 185 de mijloace tehnice. Alba Iulia este socotită Cetatea Marii Uniri. Nu va lipsi soborul de preoți, cu cădelnițele lor și cu procesiuni religioase.

Este de dorit ca forțele politice, puterea și opoziția, să abandoneze dihonia care le desparte; măcar în această zi. Pentru cele două forțe beligerante, putere și opoziție, chiar dacă nu poate fi unire, ar trebui ca de ziua Marii Uniri, de 1 decembrie, să fie pace, un armistițiu plin de respect față de marii înaintași care au format România Mare. Ar fi foarte bine ca puterea și opoziția să meargă împreună la Alba Iulia, în semn de respect față de înaintași, dar și față de poporulpe care cele două forțe tind să îl sfâșie, să-l împartă în două.

Pentru românii de astăzi Ziua Marii Uniri înseamnă și o zi liberă, și evenimente culturale și artistice create de municipalități, și sarmale și fasole cu cârnați, și mai ales vin fiert sau țuică fiartă. Marea sărbătoare a României oferă prilejul românilor, nu neapărat să se unească sau să se împace sau să se ierte, dar, din respect pentru înaintași, măcar să fie mai buni, măcar o zi.

Ioan DUMITRESCU