Activitatea din Piaţa Centrală a Alexandriei, suspendată temporar

Ieri dimineaţă activitatea din piaţa centrală a municipiului Alexandria a fost suspendată atât la mesele din aer liber, cât şi la cele de sub cupolă. Deplasându-ne la faţa locului
am aflat că motivul principal al acestei acţiuni îl constituie majorarea taxelor atât pentru mese, cât şi pentru spaţiile dintre mese care sunt ocupate cu marfa de către comercianţi.
Am constatat că mesele aflate în aer liber erau neocupate, iar cele din cupola pieţei aveau marfa acoperită cu pături şi pleduri, iar comercianţii roiau în jurul lor exprimându-şi cu voce tare nemulţumirea vis-a-vis de majorarea taxelor, şi dorind să discute cu şefii pieţei, care este motivul real şi cum se poate ieşi din această situaţie. Cei mai mulţi ameninţau că-şi vor continua protestul până la rezolvarea situaţiei.
Unul dintre ei ne-a oferit amănunte în legătură cu modificarea taxelor: “Iniţial taxa era de 165 lei pentru o masă cu suprafaţa de 1,35 metri pătraţi, iar acum taxa s-a majorat la 200 de lei pentru o suprafaţa de doar un metru pătrat. Chiria pentru spaţiul de preîntâmpinare, (spaţiul dintre rândurile de mese în care comercianţii depozitează marfă) s-a majorat şi el de la 3 lei la 8 lei. Cu alte cuvinte taxele au crescut cu peste 100 la sută. Banii pe chirie ni se percep în prima zi a lunii, iar bonul în primim la începutul lunii următoare.”
Situaţia nu era diferită nici pentru comercianţii care-şi desfăşoară activitatea în aer liber, şi aceştia exprimându-şi aceleaşi nemulţumiri.
Iar dacă şeful pieţei a întârziat să apară, Victor Drăguşin, primarul Alexandriei, s-a arătat deschis dialogului şi ne-a invitat la primărie pentru a-şi prezenta poziţia .
“Am fost informat cu privire la faptul că în piaţa centrală a fost suspendată activitatea, că oamenii de-acolo nu mai vor să vândă nimic. Eu îi aştept să vină într-o formă organizată aici la primărie şi să stăm de vorbă. La mijloc este vorba despre o hotărâre de consiliu local, votată de absolut toţi consilierii locali. Din câte ştiu eu de doi ani nu s-a mai făcut nicio majorare de taxe. S-a recurs acum la aceste majorări datorită faptului că nu se mai puteau acoperi cheltuielile cu apa, lumina şi celelalte costuri. Creşterea s-a făcut cu doar 24 la sută. În cazul meselor care erau mai căutate, mai bine amplasate, taxa este puţin mai mare. Mesele nu s-au dat pe ochi frumoşi, aşa cum aud vorbindu-se pe la colţuri.
Încă odată, le transmit comercianţilor, că îi aştept la primărie într-o formă organizată, ca să putem discuta. Am toată convingerea că vor înţelege situaţia.
În ceea ce priveşte taxa de preîntâmpinare aceasta se achită pentru un spaţiu de 0,5 metri. Pentru că aceştia, comercianţii, ocupaseră abuziv, spaţiul dintre mese, blocând calea de acces. Dacă am renunţa definitiv la acest spaţiu, vă spun sigur că am reuşi să mai introducem aici încă un rând de mese. Atunci vom renunţa definitiv la această taxă.”
Rămâne de văzut dacă comercianţii din piaţa centrală vor răspunde invitaţiei la dialog a primarului şi vor găsi împreună o soluţie care să mulţumească toate părţile.

Mirel MANAFU