Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii: Vom condiţiona achiziţionarea terenurilor agricole de către străini

La ora actuală, circa 8,5% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de către cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. De reamintit că pentru persoanele fizice străine există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice de a avea sediul în România, dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.
În prezent străinii deţin deja circa un million de hectare de teren arabil în România. Femierii români consideră însă că direcţia în care merge ţara noastră în acest sector este greşită, întrucât numai în ultimii 10 ani s-au pierdut un milion de hectare de teren arabil din cauza achiziţiei realizate de străini. “Direcţia în care mergem este total greşită pentru că alte state europene, membre UE, au găsit soluţii să-şi protejeze terenurile agricole prin legi care au fost corelate cu acquis-ul comunitar, precum Germania, Italia, Franţa, Ungaria, iar noi, în continuare, încurajăm acest demers. De asemenea, investitorii străini au alte facilităţi, iar cei români nu au instrumente pentru a concura cu ei pe piaţa pământului”, susţin reprezentanţii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli. Faţă de o astfel de situaţie, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-o declaraţie de presă, susţine că România va introduce anumite condiţii pentru persoanele fizice străine care vor dori să achiziţioneze terenuri agricole, începând cu 1 ianuarie 2014, când se va liberaliza piaţa funciară.
“Avem intenţia să introducem nişte condiţii. Sigur nu poţi discrimina investitorii străini faţă de cei români, dar ideea ar fi ca de la o anumită suprafaţă în sus, probabil de la 5 hectare, să introducem cerinţa ca ei să fie agricultori, să aibă cunoştinţe în domeniu. De asemenea, vrem să convertim Agenţia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR în Franţa, respectiv într-un organism cu un drept de preemţiune, care, în momentul în care se face o tranzacţie cu terenuri, analizează cine este cumpărătorul şi dacă nu prezintă suficiente garanţii că investitorul va face agricultură nu-i permite achiziţia de terenuri”, a spus Achim Irimescu.

George ZAVERA