Academicianul Dan Berindei: ”Românii n-au învăţat să cinstească drapelul şi ziua naţională”

Un popor care nu-şi respectă tradiţiile, drapelul şi istoria nu are nici un viitor şi din păcate românii n-au învăţat încă să cinstească drapelul şi ziua naţională. Academicianul Dan Berindei a ţinut o lecţie de istorie şi de patriotism elevilor alexăndreni de la şcoala Mihai Viteazul. Din păcate, autorităţile locale şi judeţene nu s-au arătat interesate de învăţăturile academicianului, iar la lecţia de istorie au participat doar câţiva profesori şi elevii de la Mihai Viteazul.
Cu acest prilej, vicepreşedintele Academiei Române şi-a amintit de copilărie şi de faptul că este legat sufleteşte de judeţul Teleorman.
”Sunt pentru a doua oară în această sală. Am venit cu multă bucurie pentru că sunt legat de judeţul Teleorman de 300 de ani. Copilăria şi tinereţea mea se leagă de acest judeţ. Peste câteva zile, sărbătorim Ziua Naţională. Din păcate, nu am învăţat încă în suficientă măsură să sărbătorim ziua naţională, după cum nu am învăţat în suficientă măsură să cinstim drapelul, care nu e numai un însemn al întrecerilor sportive, este un însemn al acestei ţări. Această zi ar trebui să reprezinte un punct de reper, un moment de sărbătoare, aşa cum se întâmplă la francezi şi la americani”, a mărturisit academicianul Berindei.
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 Ziua Naţională a României.
Până în anul 1990, ziua naţională a României s-a sărbătorit între 1866 – 1947 în ziua de 10 mai, apoi, între 1948 – 1989 pe data de 23 august.

Claudiu DUMITRACHE