Academicianul Dan Berindei, aniversat şi la Alexandria

La zi aniversară, academicianul Dan Berindei, s-a aflat ieri într-o sesiune omagială dedicată împlinirii a 90 de ani de viaţă, în aula Academia Română, unde înconjurat de prieteni şi colaboratori, printre altele academicianul a afirmat că nu se simte ca la 90 de ani.
Şi cu toate că nu a putut fi prezent şi în mijlocul teleormănenilor, Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, instituţie a Consiliului Judeţean Teleorman, a fost gazda simpozionului dedicat istoricului Dan Berindei, de la a cărui naştere s-au împlinit duminică 3 noiembrie, 90 de ani.
Evenimentul s-a desfăşurat, la sala mare de lectură a bibliotecii, începând cu orele 11.00, acolo unde au fost prezenţi peste 20 de elevi şi cadre didactice de specialitate, care au încercat să creioneze portretul academicianului Dan Berindei, considerat unul dintre istoricii contemporani cu o bogată activitate în studierea istoriei moderne a României.
Despre viaţa, lucrările şi realizările lui Dan Berindei au vorbit profesorii Florin Ştefan şi Magdalena Pană de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Alexandria şi prof. Florea Cătălin de la Şcoala gimnazială nr.5 Alexandria.
Cu această ocazie, elevii prezenţi la eveniment au asistat la o interesantă lecţie de istorie, despre viaţa şi familia lui Dan Berindei, “care se află la tinereasca sa activitate ştiinţifică”, după cum afirmă unul dintre profesorii de istorie. Tot cu această ocazie au fost aduse în discuţie şi aspecte privind descendenţa sa familială, fiind prezentate aici şi numeroase fotografii de familie şi nu numai. Un episod, cu un puternic impact emoţional a fost legat de prezentarea aspectelor privind anii de închisoare ai soţiei sale, care, gravidă fiind a născut dincolo de gratii, unde a trecut prin chinuri grele.
Sunt foarte multe lucruri interesante de ştiut despre viaţa şi activitatea academicianului Dan Berindei, însă acestea pot fi descoperite numai prin studiu.
Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, gazda evenimentului, dispune de un bogat fond de carte despre viaţa şi activitatea academicianului, aşa că ele au fost prezentate în cadrul unei expoziţii ce va rămâne deschisă până vineri, 8 noiembrie 2013.
Dan Berindei este cunoscut ca autor a peste 50 de volume de carte, realizate atât singur cât şi în colaborare, şi a peste 550 de articole şi studii apărute în prestigioase reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate, în care abordează aspecte referitoare la istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea (revoluţiile din 1821 şi 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă), la istoria economică, istoria culturii, a jurnalismului, a oraşului Bucureşti sau la istoria diplomaţiei şi a relaţiilor internaţionale.
Pentru întreaga sa activitate, din 1992 a devenit membru titular al Academiei Române, în prezent îndeplinind funcţia de vicepreşedinte al acestei instituţii.

M.M.