A treia victimă a gripei, în Teleorman

Gripa face a treia victimă în județul Teleorman, confirmarea decesului fiind făcută luni, 4 ianuarie 2019, la câteva ore după ce INSP anunțase decesul unui alt teleormănean, un bărbat în vârstă de 32 de ani. Cea de-a treia victimă din județul nostru este un tânăr în vârstă de 20 de ani care, potrivit informării Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.

Într-un comunicat de presă al DSP Teleorman, tânărul era din localitatea Peretu, se afla în evidența medicului de familie, conform căruia ”pacientul era încadrat într-un grad de handicap, de la naștere, diagnosticat cu encefalopatie infantilă”.

Pentru că s-a simțit rău, pacientul s-a prezentat la Spitalul Municipal Caritas Roșiorii de Vede, în data de 13 ianuarie 2018. Starea acestuia s-a agravat, astfel că a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență din Craiova, patru zile mai târziu. Aici, în primă fază, i s-a pus diagnosticul de infecție respiratorie acută severă, după cum se arată în comunicatul de presă al DSP Teleorman.

După recoltarea probelor biologice, acestea au fost trimise la INCDMM Cantacuzino. Rezultatul de laborator a identificat infecție cu Virus Gripal tip AH1 în data de 18 ianuarie 2019.

Tânărul a murit la domiciliu, în data de 24 ianuarie 2019.

Conform aceleiași surse, până la 5 februarie 2019, inclusiv, la nivel național au murit 82 de persoane din cauza gripei. În data de 4 februarie 2019 au fost confirmate șapte decese, dintre care trei femei (din județele Giurgiu, Galaţi şi Olt, cu virus gripal de tip A şi vârste cuprinse între 62 şi 73 de ani) și patru bărbați (din Teleorman, Constanţa şi Cluj, cu virus gripal de tip A şi vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani).

Alte trei decese au fost confirmate în data de 5 februarie. Este vorba despre: o femeie în vârstă de 83 de ani, din Prahova, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, un copil de sex masculin, în vârstă de 2 ani, din Covasna, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 și o femeie în vârstă de 83 de ani, din Giurgiu, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat.

Potrivit informării INSP, cele 11 persoane decedate în zilele de 4 și 5 februarie aveau condiții medicale preexistente și nu erau vaccinate antigripal.

M. MEILĂ