70 de teleormăneni se vor recalifica la locul de muncă

Recalificarea este o şansă în plus acordată persoanelor fără un loc de muncă, contribuind astfel la crearea unei noi pârghii care ar putea duce la angajarea şomerilor.
Această oportunitate este asigurată gratuit, prin organizarea de cursuri de formare profesională, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman. Principalii beneficiari fiind persoanele aflate în baza de date a instituţiei.
Aceste cursuri nu se efectuează întâmplător, ci în funcţie de cerinţele pieţei muncii, astfel încât pentru luna ianuarie a fost stabilit că în judeţul nostru, în luna ianuarie, să poată beneficia de această oportunitate un număr total de 70 de persoane. Acestea fiind înscrise, în mod egal la cinci cursuri, câte 14 persoane pentru fiecare specializare: lucrător în creşterea animalelor; bucătar; montator pereţi şi plafoane de rigips carton; ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie şi operator confecţioner industrial.
Prognoza cursurilor de formare profesională arată faptul că, la nivel naţional sunt organizate la nivel naţional nu mai puţin de 119 cursuri de formare profesionale, la care sunt intrate 2508 persoane.
Iar meseriile cele mai solicitate, pentru care s-au organizat programe de formare profesională sunt: bucătar (267), operator introducere validare şi prelucrare de date (202), lucrător în comerţ (164), inspector resurse umane (160), barman (110), coafor (105), ospătar (104), agent de securitate (95), frizer, coafor, manichiurist (81persoane).
Potrivit aceloraşi statistici, întocmite la nivel naţional, se mai arată că în raport cu celelalte judeţe, acolo unde sunt organizate astfel de cursuri, judeţul Teleorman se află undeva pe la jumătatea clasamentului.
Pe primele locuri cu cele mai multe persoane intrate la cursurile de formare profesională, în această perioadă, se înscriu judeţele Călăraşi (294),Mureş (224), Covasna (190), Bistriţa (160), Braşov (126), Dâmboviţa (112), iar judeţele Bacău şi Iaşi câte 100 de persoane.
La polul opus, 11 judeţe printre care se numără Sibiu, Suceava, Arad, Alba, Suceava, Neamţ, nu sunt organizate cursuri de formare profesională.
De reţinut faptul că această situaţie se modifică lunar.

Mirel MANAFU