67 de cazuri de gripă, confirmate la nivel național. Niciun caz, în Teleorman

De la începutul acestui sezon rece și până la data de 30 decembrie 2018 la nivel național au fost confirmate 67 de cazuri de gripă, astfel: 11 cazuri gripă cu virus AH1, 19 cazuri gripă cu virus AH3, 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat și 1 caz gripă cu virus B. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în județul Teleorman nu s-a înregistrat niciun caz de gripă până la sfârșitul anului trecut.

Din nefericire a fost comunicat primul deces la caz confirmat cu virus gripal, tip A,

subtip H3. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Galati, carea avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinat anti-gripal.

Conform celei mai recente raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 24-30 decembrie 2018, morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai scăzută față de cea înregistrată în săptămâna anterioară raportării. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, înregistrându-se focare locale în județele Brasov, municipiul Bucuresti și cazuri sporadice în unele județe.

În total, la nivel național s-au înregistrat 39978 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii și infectii acute a căilor aeriene superioare – IACRS), cu 15,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (47265) și cu 32% mai mic comparativ cu cel din saptamana anterioară (58836).

Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

M. MEILĂ