5000 de puieți forestieri, plantați, în weekend, la Siliștea Gumești

La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 25 martie 2017, în localitatea Siliștea Gumești din județul Teleorman s-a dat startul acțiunilor de împădurire din acest an, în cadrul proiectului ”Plantăm fapte bune în România”.

Aproape 450 de voluntari din rândul companiilor, dar și localnici au fost prezenți, sâmbătă, la Siliștea Gumești, pentru a planta, pe o suprafață de 1 hectar, puieți forestieri. 5000 de puieți de arțar, cer și sânger au fost plantați în cadrul acestei acțiuni, continuarea celei demarate în toamna anului trecut, când voluntarii echipei ”Plantăm fapte bune în România” au plantat 13.000 de puieți.

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, în urma celor două acțiuni de împădurire derulate în toamna lui 2016 și weekendul trecut, suprafața plantată este, în prezent, de 29.000 hectare. Județul Teleorman, alături de Călărași, prezintă cele mai mici procente de suprafețe împădurite din România.

Echipa ”Plantăm fapte bune în România” va derula următoarea mobilizare civică de plantare în acest an, în toamnă. Această acțiune, programată pentru data de 18 noiembrie, se va desfășura în 15 județe. Pentru aceasta, echipa de proiect caută terenuri care pot fi împădurite și incluse în fond forestier. Astfel, primăriile și consiliile locale care dețin terenuri publice cu probleme (agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecări produse ori alte terenuiri cu diverse procese de degradate sau terenuri care se pot preta pentru instalarea de perde forestiere de protecție împotriva viscolelor ori pentru stoparea proceselor de eroziune) sunt invitate să răspundă invitației.

Terenurile căutate se află în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, nu sunt arii protejate (SIT NATURA 2000 ori alte forme de arii protejate) și nici nu se află la mai puțin de 1 km distanță de astfel de arii. De asemenea, acestea nu sunt încadrate ca pajiști, pășuni, islazuri, nu sunt în litigiu și nici nu se află pe lista de subvenții APIA.

Voluntarii participanți primesc în urma activității de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement, recunoscută în CV de peste 30 de companii de renume.

Partenerii instituționali ai inițiativei sunt Ministerul Apelor și Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română și Administrația Națională a Penitenciarelor.

M. MEILĂ