4 teleormăneni au fost infectaţi cu virurul West Nile

Tot mai mulţi teleormăneni ajung la spital acuzând infecţia cu virusul West Nile. În ultimele 30 de zile, 4 persoane care trăiesc în judeţul nostru au fost diagnosticate cu acest virus. Din fericire, doi dintre aceştia au fost externaţi din spital, iar ceilalţi încă urmează tratament.

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru că au fost depistate mai multe cazuri în judeţul Teleorman, Centrului de Tranfuzie Sanguină Teleorman a primit o informare potrivit căreia, timp de 28 de zile, trebuie să oprească recoltarea de sânge.

„Conform Directivei 2004/33/EC privind securitatea sângelui și produselor din sânge donate, se impune restricția de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecție West Nile”.

Şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman are mai multe obligaţii în această perioadă. Medicii veterinari trebuie să transmită „informaţii referitoare la detectarea infecției acute la animale în zona respectivă (decese la păsări, decese la cai din cauza VWN, cazuri de encefalomielită acută WN la cal, detectarea atc IgM antiWN la cai, etc.) în vederea intensificării supravegherii la om/implementării măsurilor de supraveghere activă la om și de combatere a populației de tânțari”.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.

CLAUDIU DUMITRACHE