380 de grădinițe vor fi construite în 2019 * În Teleorman, nouă unități de învățământ, cuprinse în proiect

Până la finele acestui an, la nivel național vor fi construite 380 de grădinițe cu program normal cu două, trei sau patru săli de clasă, potrivit răspunsului ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, la o interpelare a senatorului USR, Vlad Alexandrescu. În proiect este cuprinsă și construcția a nouă astfel de unități de învățământ în județul Teleorman, după cum urmează: Grădiniţa cu Program Normal Bujoru-com. Bujoru (2 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal Ciurari Deal – com. Gratia (cu 3 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal Drăgăneşti-Vlaşca -com. Drăgăneşti-Vlaşca (cu 4 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal Mavrodin- com Mavrodin (cu 3 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal nr.2 Islaz -com. Islaz (cu 4 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal nr.5 mun. Roşiori de Vede (cu 2 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Normal Prundu -com. Lunca (cu 5 săli de clasă); Grădiniţa cu Program Prelungit nr.4 Roșiorii de Vede (cu 9 săli de clasă) și Grădiniţa cu Program Prelungit nr.5 Zimnicea (cu 7 săli de clasă).

Potrivit unui document postat pe edu.ro, în prezent, doar două astfel de proiecte se află în execuție. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Bujoru și Grădinița cu Program Normal nr. 5 Roșiorii de Vede. Alte trei astfel de obiective sunt în stadiul ”fără proiectare”, și anume: Grădinița cu Program Normal nr. 2 Islaz, Grădinița cu Program Normal nr. 4 Roșiorii de vede și Grădinița cu Program Preluingit nr. 5 Zimnicea.

Pentru alte trei grădinițe, Grădiniţa cu Program Normal Ciurari Deal, Grădiniţa cu Program Normal Drăgăneşti-Vlaşca și Grădiniţa cu Program Normal Mavrodin, stadiul realizării obiectivelor este ”proiectare parcursă”. Pe de altă parte, potrivit aceluiași document, s-a renunțat la construirea Grădiniţei cu Program Normal Prundu din comuna Lunca.

Conform celor menționate de Ecaterina Andronescu, lucrările au fost finalizate pentru 185 de grădinițe, dintre care, 40 au fost realizate în anul 2017, iar opt, în anul 2018 și în prezent sunt în execuție lucrări pentru 37 de grădnițe.

„Referitor la construcţiile şcolare, precizăm că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, are în implementare Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o valoare, conform Acordului de Împrumut cu BDCE. Obiectivele PRET vizează construirea (numai construcţii noi) de grădiniţe şi dotarea cu mobilier a acestora. Conform înţelegerii cu BCDE se vor finanţa 380 de grădiniţe cu program normal cu două, trei şi patru săli de grupă. Proiectul are ca finalizare 31 decembrie 2019”, a spus Ecaterina Andronescu.

Conform aceleiași surse, ”Acordul de Împrumut între Guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE) are o valoare de 80.75 milioane euro”.

M. MEILĂ