16 tentative de suicid în numai câteva zile

Medicii specialişti ai Serviciului de Ambulanţă Teleorman s-au confruntat cu nu mai puţin de 370 apeluri de urgenţă semnalate în perioada 17- 20 ianuarie 2014.
La o analiză mai amănunţită în ceea ce priveşte situaţia statistică a afecţiunilor pentru care aceştia au intervenit, se pare că în aceste câteva zile la nivelul judeţului nostru, 16 persoane au dorit să-şi încheie orice socoteală cu viaţă şi să-şi pună capăt zilelor, numărul acestora depăşind uşor numărul celor care au avut aceleaşi intenţii în prejma sărbătorilor de iarnă (13), perioadă în care numărul acestor persoane, creşte semnificativ.
În ceea ce priveşte cauzele care i-au determinat pe cei 16 oameni să-şi pună capăt zilelor, acestea nu se cunosc, însă este îmbucurător faptul că, după intervenţia promptă a medicilor de pe ambulanţe, în prezent pacienţii se află sub supraveghere medicală, aceştia fiind în afara oricărui pericol.
Număr ridicat (28) a fost şi în cazul copiilor bolnavi, ceea ce arată o creştere cu 6 cazuri faţă de perioada anterioară. În rest, şi în această perioadă, ca şi în perioadele anterioare, cele mai multe afecţiuni (40) au fost semnalate de către pacienţii care acuzau dureri în urma unor afecţiuni abdominale sau de spate, de diverse grade de dificultate.
Pacienţii care acuzau dureri puternice de cap, au însumat un total de 33 de cazuri de cefalee.
Dificultăţile de respiraţie au creat probleme majore în cazul a 32 de pacienţi care, în cele din urmă, au solicitat intervenţia medicilor specialişti, iar alţi 27 de pacienţi, pentru care s-a intervenit în timp util, sufereau de apoplexie (pierdere bruscă a cunoştinţei şi a sensibilităţii, cauzată de obicei de o hemoragie cerebrală).
Celelalte cazuri pentru care au intervenit medicii au fost date de anumite sincope, sângerări, dureri toracice, diabet zaharat, căderi şi alte accidente, temperatură ridicată, alergii, convulsii.
De semnalat faptul că în perioada menţionată, din cauza accidentelor rutiere, medicii de pe ambulanţe au intervenit în cazul a opt persoane accidentate, doar una dintre ele având gradul I de dificultate, restul fiind grav rănite. Acestea au fost înregistrate cu gradul zero de dificultate.

M.M.