15 ani de activitate intensă a Societăţii Numismatice Alexandria

Secţia Alexandria a Societăţii Numismatice Române în colaborare cu Muzeul Judeţean Teleorman, a organizat ieri, în cadrul celei de a doua instituţii menţionate, un eveniment prin intermediul căruia au fost marcaţi cei 15 ani de la înfiinţare.
Evenimentul a strâns laolaltă reprezentanţii Secţiei Numismatice Alexandria, oameni de afaceri, feţe bisericeşti, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, oficialităţi locale, colecţionari şi alte personalităţi.
În calitate de oaspeţi, la eveniment au mai fost prezenţi, Viorel Emanuel Peteac, preşedintele societăţii Numismatice din România dar şi Tiberiu Kelemen, preşedintele Societăţii Numismatice din Petroşani.
Cel care a dat tonul discursurilor prilejuite de acest eveniment, a fost Presfinţitul Galaction Stângă episcop al Alexandriei şi Teleormanului, prezent la eveniment în calitate de preşedinte al Secţiei Numisamatice Alexandria, una dintre cele mai active secţii numismatice din România, alături de Secţia Numismatică Braşov şi Secţia Numismatică Petroşani.
Prin discursul său, Preasfinţitul Galaction Stângă, a trecut în revistă aspecte ale activităţii Secţiei Numismatice Alexandria, subliniind faptul că de-a lungul acestor ani de existenţă a instituţiei, au fost emise în total un număr de 30 medalii sau plachete, având ca tematici, în general, aspecte cei privesc pe colecţionarii de la nivel naţional.
Secţia Numismatică Alexandria s-a implicat activ şi în organizarea a 33 evenimente naţionale cu colecţionarii de insigne.
Tot cu această ocazie Părintele Galaction Stângă, prin modestia sa debordantă, a mulţumit tuturor membrilor Secţiei Numismatice Alexandria pentru implicarea activă şi eforturile financiare depuse în vederea organizării evenimentelor şi a diferitelor colecţii organizate la nivelul instituţiei pe care o reprezintă, punând pe spatele acestora, reuşitele de care s-a bucurat instituţia de-a lungul celor 15 ani de la înfiinţare.
Cu această ocazie au vorbit şi cei doi oaspeţi de onoare, Viorel Peteac şi Tiberiu Kelemen.
Următorul moment a fost marcat de oferirea de daruri simbolice Presfinţitului Galaction Stângă la cei 60 de ani pe care domnia sa, urmează să-i împlinească mâine 17 mai. Este vorba despre Trofeul “Floarea de colţ”, care reprezintă cea mai mere distincţie oferită de Secţia Numismatică din Petroşani, iar din partea întregii echipe a Secţiei din Alexandria, Preasfinţitul Galaction Stângă a primit în dar o plachetă care conţine Catedrala Alexandria, blazonul Episcopiei Alexandria, chipul Preasfinţitului şi un mesaj de felicitare la zi aniversară.
Evenimentul s-a încheiat prin vernisarea unei expoziţii de medalistică, insignografie şi numismatică organizată de colecţionarii Secţiei Numismatice Alexandria.

Mirel MANAFU