10 martie: 142 de ani de la primul apel telefonic

Pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell realiza „prima convorbire pe bază de electricitate”. Era prima demonstrație de succes a unui telefon.

Datorită acesteia, astăzi ne bucurăm de telefonie și smartphone.

Cu 142 de ani în urmă, Bell realiza primul apel telefonic, adresându-i asistentului lui, Thomas Watson, aflat într-o încăpere alăturată, cuvintele: „Domnule Watson, vreau să te văd”. Apelul telefonic era realizat în Boston.

În mod paradoxal, Alexander Graham Bell a refuzat să aibă telefon la el acasă, fiind de părere că l-a inventat din greșeală, această invenție distrăgându-l de la studiile lui.

Alexander Graham Bell, scoțian de origine, s-a mutat în Canada cu părinții, după ce frații lui au murit de tuberculoză.

Tatăl lui era profesor de dicție, Alexander moștenindu-i pasiunea și ajungând profesor de elocuțiune pentru cei cu probleme de auz.

Această profesie l-a adus la Boston, iar cei cu care se întâlnea vorbeau mult despre electricitate, magnetism și transmiterea vocii umane.

În acea vreme, mulți oameni de știință lucrau la „telegraful vorbitor”, dar succesul întârzia să apară.

Bell, deși nu avea studii de specialitate, avea o intuiție fantastică, ceea ce i-a permis să înceapă munca la primul telefon.

Brevetul pentru această invenție a fost înregistrat pentru Bell de către tatăl unui elev de-al său, un avocat renumit (Gardener Hubbard), cu câteva minute înaintea unuia dintre rivalii inventatorului.

Astfel, pe 7 martie 1876, Alexander Graham Bell primea brevetul pentru telefonul lui și este astăzi considerat părintele telefonului.

La trei zile după primirea brevetului, Bell realiza primul apel telefonic.

Cornelia RĂDULESCU