10 mai, Ziua Independenței României, sărbătorită și la Alexandria

Mai mulți membri din Alianța Națională pentru Restaurarea României – Filiala Teleorman au depus o coroană de flori și au fluturat drapelul Regal al României Mari. Încă de dimineață, aceștia s-au strâns la monumentul eroilor din Alexandria pentru a depune o coroană de flori cu ocazia Zilei Independenței României. Aceștia s-au arătat extrem de dezamăgiți de faptul că oficialitățile județene au decalat ziua.

Liderii Alianței sunt profund dezamăgiți de actuala formă de guvernare și susțin revenirea la monarhia constituțională în România.

Potrivit unuia dintre regaliștii teleormăneni, doctorul Vicențiu Găvănescu, țara noastră a atins nivelul maxim de civilizație atunci când a fost condusă de rege sau domnitor.

”Pentru mine, ziua de 10 mai are o importanță deosebită. Sunt regalist! România, inclusiv municipiul Alexandria, nu a fost niciodată sub republică. Alexandria este înființată de Alexandru Ghica, deci un domnitor, am avut cneji, voievozi, domnitori și prinți și ne-a mers bine. Uitați-vă ce se întâmplă cu președinții și republica de astăzi. Ar trebui să știm cu toții că România a ajuns la nivelul maxim de civilizație sub regalitate. Asta înseamnă că trebuie să ne întoarcem la o monarhie constituțională. Pentru țara noastră asta ar însemna credibilitate și un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri”, ne-a mărturisit doctorul Găvănescu.

Mai mult decât atât, regaliștii telormăneni sunt dezamăgiți de faptul că oficialitățile județene au sărbătorit Independența României pe data de 9 mai și nu 10, așa cum este normal.

”Încă din 1878, 10 mai a fost sărbătorită ca Ziua Independenţei României. A fost sărbătorită astfel până la 1948, când comuniştii au mutat data pe 9 mai, încercând să şteargă semnificaţia regală a momentului”, a adăugat Pepino Iordănescu, un alt regalist teleormănean.

Ziua de 10 mai are o triplă semnificație. Această dată marchează trei momente extrem de importante din istoria României: începutul domniei lui Caarol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

Pe data de 10 mai 1866 prințul Carol depune jurământul de credință poporului român. Începe astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie.

Tot pe 10 mai, dar de această dată a anului 1877 principele Carol declară independența Principatelor Unite față de Poarta Otomană.

Nu în ultimul rând, pe 10 mai 1881, România este pusă pe harta Europei, Principatele Unite devenind Regatul României, iar Principele Carol devine Regele Carol I al României. Pentru acest lucru mulți istorici susțin că ziua de 10 mai ar trebui să fie Ziua Națională a României. Și chiar s-a întâmplat între 1866 și 1947. 10 mai a fost Ziua Națională a României între 1866 și 1947, până la venirea comuniștilor la putere.

În prezent, printr-o decizie a Camerei Deputaților, ziua de 10 mai este declarată zi de sărbătoare națională.

C. DUMITRACHE