1 septembrie: Ziua Jandarmeriei Rurale

La 1 septembrie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei Rurale, marcându-se faptul că la această dată, în anul 1893, „a fost instituit un corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate unitățile rurale din țară”.

Legea asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, a fost actul normativ care prevedea „instituirea unui corp de pază și ordine”, care corespundea instituțiilor unui stat european modern.

Astfel, s-a introdus principiul de ordine în aplicarea legii, deoarece, prin calitatea de militari, jandarmii reprezentau autoritatea statului român.

Structura organizatorică a Jandarmeriei Rurale acoperea întreg teritoriul țării, în toate comunele înființându-se secții și posturi de jandarmi, care erau în subordinea primarilor.

La nivel județean, prefecții reprezentau autoritatea superioară în materie de siguranță și ordine publică, iar din punct de vedere judiciar, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucție și procurorilor.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Rurale, condus de un inspector general, cu gradul de general în armata activă, își coordona subunitățile constituite la nivel județean prin Inspectoratele de Circumscripție create corespunzător celor patru corpuri de armată existente, având sediile la București, Iași, Craiova și Galați.

În fiecare județ s-a înființat o companie de jandarmi călări și pedeștri, comandată de ofițeri care inițial proveneau din armata activă.

La 1 septembrie 1893 a apărut și Regulamentul de aplicare a Legii asupra Gendarmeriei Rurale.

Cornelia RĂDULESCU